kLik-kLik

Semasa 2 Minggu Induction: 1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSANG, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU dan yang sebangsa dengannya. 2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya. 3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi. 4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada). 5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi! 6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis. 7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal... 8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong. 9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Followers

Saturday, April 30, 2011

~sAjE-SajE~







~bErpIsAh sEbEnTaR~~~

salam...

lepas ni selama 22 minggu x bole da update byk sgt coz tgh periksa


DEKAT2 oooooo


so disini sy ingin memberitahu..walaupon sy x on9...(errr.....tp berat tetap update ea...)...tp sy da sediakan diary mkn sy   =)



lebih kurang mcm ni la food diary i.....
bleh la kan dari x tulis langsung...hihihihi....
hope diet xdak kantoi2 lg   =)


~sHoPpiNg~~~yeaHHHHH -lokasi=jj wangsa maju-


salam


ni la barang2 yg dibeli tdi...skejap jek.....
dalam 1 jam setengah jek kuar tdi...
xbole lame2 sgt...
klo lame2 nnt penat..
cne nak stdy...
exam mula ari rabu ni....


~carb=1.8g per serving~


~carb=1.47g per slice~


~carb=3.06g 1????alamak..salah kira ni...hurrrmmm~
(PLIZ KWN2 SAPE2 YG TAU AD X SOSEJ YG KURANG CARB ???)


~sayur~


~tomato comel~



hajat di hati nak wat salad....coz da bosan da dgn mknn kat kafe...now nga pikir cne nak simpan mende2 ni sume...huhu3


update!!!!

salam....ni la berat sy skrg...b4 ni naek ooooo.....naek balik 84kg...tu yg segan nak update....heheheh..adoi laaa.


but jgn ambik berat yg ni k!!!hope esok ari smpai ari selasa ade perubahan lg  =)

Thursday, April 28, 2011

dA LatEst!!


(sy yg berdiri berbaju kelabu and pakai tudung hitam)

salam...wah2..lame x update......sory2 semua....sbb bz nak siapkan and hantar esaimen...tu yg x ter update tu....

hari ni sy nak tunjuk mcm mne sy sebenarnye...haaaa...ni gmbar latest full body...gmbar ni diambil mse kursus rekreasi kat desaru, Johor...

Wednesday, April 13, 2011

kAntOi oH kAntOi...

dengan ini,sy mengistiharkan......
isnin slase and rabu sy kantoi again~~~~


bape kali kantoi daaaa....



ble la semangat nak dtg ni......
come on la fariha....
u can do it!!!!
xmo gemok2 da...nnt kang susah nak wat aktiviti outdoor...

susah nak pi panjat gunung....
ari tu pon pnjat gunung datuk da semput2 da....
cne nak panjat gunung tahan nih???


COME ON....

SEMANGAT2....


ni x igt gmbar bila ntah...tp gemokkkkkk......hurmmmm


SEMOGA AK MASIH PUNYE MASA UTK KURUS..AMIN~~


dEtOkS tElOr??????

assalamualaikum...~~


wah2...lame benor x update kat sni kan kan kan...msok sni ari tu pon semata2 nak update berat jek...hoho3


now ai mau bercerita pasal detoks telur~~~


hah???ape tu????


now kat KDO-FB dok sebok citer pasal detoks telur...bg ak menarik la gak coz ak ad la gak tercarik2 info pasal detoks....ak ak pikir,detoks ni la yg paling senang utk STUDENT mcm ak ....


cara2 nak wat egg detoks...


kene mkn telur jek min utk 1 ari 6 biji telur.....(x kisah la utk breakfast ke,lunch ke or dinner..)


and kene minom air lebih 3 liter

ni salah 1 cth yg cleo buat ekk

(Detox Telur simple saje rules dier mase cleo buat dulu cleo makan 6 fried eggs in a day, minum green tea and water 


(3Litres or more lebih bagus), makan multivitamins, cleo tak 


add any sauce or anything, lost 3KG in 3 days cubaler ikut 


tahap tahan jer or not. But buat egg detox ni pakai scramble 


eggs, omellette kalau tak larat makan boleh buat cheese 


omelette but your main meals and focus is the intake of 


eggs. Kalau mahu lebih clean ddon't add sauces tentu lagi 


laju penurunan. Cleo hanya tahan 3 hari but ada this guy 


buat for one month he lost 28 punds tapi dier ade variety 


dier buat cheese omelette, makan slice of cheese, penting is 


drinking sufficient water and take the multivitamins.)




tujuannye utk wat detoks telur ni adalah utk increase kan proses ketosis....so krenye after wat diet detoks telur ni,lepas tu wat diet pape pon kre lemak cepat la terbakar ble proses ketosis meningkat~~


(klo ad salah silap pasal maklumat ni,hope btolkan ea)


~makan bila lapar berhenti sebelum kenyang~
SMILE  =)



Monday, April 11, 2011

~UPDATE BERAT~~ (manyak kantoi maaa...lg2 jumaat sbtu and ahad)





ni la berat utk minggu ni..aih...nyesal update ari isnin..pasni nak update tym jumaat or sbtu la..hoho3    =p

Wednesday, April 6, 2011

DiEt,diEt & dIeT (rEiNdUctiOn atKiNs) dAy 3

(atkins)

bgn tdo air 500ml


bf=biskut jacob weetameal skeping (gara2 malas nak rebus telur and carb dalam 2.5g sekeping!!)


lunch=sayur baby kailan + paru sambal (antara pukul 1 smpai pukul 3 abeskan 1.5 liter air)


dinner=ade pasar mlm so pi beli rangka ayam +sate(teringinnnnn) (abeskan air 1 liter)




tu jek utk menu ari ni....if ad salah,harap tegur ea =)

MC (Master Cleanse)

Ada tak sesiapa kat sini pernah dengar tentang The Master Cleanse (MC)? Plan MC ni dipopularkan oleh Stanley Burroughs kira-kira 50 tahun yg lalu, dan sampai skg, beribu-ribu org dah pun guna plan ni yg mana membawa banyak kebaikan kpd pengamalnya.

Pada asasnya, plan MC ni bukanlah utk DIET, tapi lebih kpd DETOX (membersihkan sistem dalaman/organ tubuh). Tetapi semasa Detox, secara tidak langsung, proses Diet juga akan terjadi. Ia juga bukanlah plan yg menggunakan mana2 specific product seperti plan2 lain. Namun ia adalah kombinasi bahan2 organik yg sememangnya baik utk tubuh (organic, i mean). Mari saya ceritakan dgn lebih lanjut lagi yer.

The Master Cleanse atau dikenali juga dgn nama The Lemonade Diet, adalah satu plan Detox yg menggunakan bahan2 organik, iaitu:

1. Lemon
2. Maple Syrup Grade B
3. Cayenne Pepper Powder
4. Sea Salt (Uniodized)
5. Laxative Tea

Hah.. kesemua bahan2 di atas adalah ramuan yg diperlukan utk membuat The Master Cleanse plan. Plan ini berjalan selama 10 hari. Dan selama 10 hari ini, kita tak boleh makan APA-APA makanan walau sedikitpun, kecuali minum Lemonade water.

Nampak ekstrim kan? Sebenarnya, ada sebab kenapa kita tak boleh makan sewaktu proses MC ni. Biar saya mulakan dulu dgn cara2 membuat.

Pertama, kita perlukan 12 sudu besar perahan Lemon utk bekalan sehari. Kita juga perlukan 12 sudu besar Maple Syrup Grade B, kira2 setengah sudu kecil cayenne pepper powder, dan kira2 1.7 Liter pure water.

Kesemua bahan2 ini dimasukkan ke dalam botol besar yg berisi pure water tadi (boleh guna Distilled water, spring water, atau air mcm RO water - tapi jangan sesekali guna TAP WATER!).Kemudian goncangkan supaya ia sebati, dan selepas tu bolehlah air ini diminum sepanjang hari. Utk yg nak kurangkan berat badan, bolehlah kurangkan Maple Syrup ke 6-8 sudu besar sehari.

Bagaimana menggunakan? Senang jer.

Setelah semua bahan2 dah ada, 3 hari (klu boleh la) sebelum nak buat MC ni, try berpuasa, minum fresh Orang Juice jer everyday... atau eat very light meal.. tujuannya, utk menyediakan perut kita dgn MC ni.

Kemudian, esok nak start MC kan, hah, malamnya, minum Laxative Tea (lax tea). Lax tea ni maksudnya ialah sebarang teh yg boleh menyebabkan perut kita meragam, supaya kita ke tandas utk membuang, agar dpt membersihkan apa yg ada dlm perut. Lax tea yg ada senna, contohnya mcm ClenX Tea dari NH Detoxlim (blh dpt dari farmasi).

Esok pagi, ambil 1 Liter air suam dan campurkannya dgn 2 sudu kecil Sea Salt (organik dan bukan iodize). Goncangkan, dan minum air ni sampai habis (klu blh, sekali minum). Ini dipanggil Salt Water Flushing (SWF). Beberapa minit atau setgh jam lepas tu, kita akan ke tandas utk membuang/membersihkan apa yg ada dlm perut (ini dikira hari pertama MC). Klu tak berjaya membuang, tambahkan ukuran garam atau kurangkan (buat eksperimen sampai dpt membuang - tapi biasanya klu ambil 1 sudu besar garam, memang dah boleh membuang, cuma kena pastikan garam yg diambil ialah jenis Organik dan BUKAN Iodize).

Apabila terasa lapar, minum Lemonade Water yg kita dah sediakan. Sepanjang hari tu, buatlah apa2 light movement (klu dpt buat senaman, lagi bagus). Klu tak, banyakkan berjalan). Kalau kita ni jenis yg mmg suka ambil makanan bergula (seperti suka minum kopi yg bergula), semasa proses detox, kita akan mengalami simtom sakit kepala. Ini menunjukkan yg badan kita sedang mengeluarkan gula berlebihan dari dalam darah (menyembuhkan sugar-addiction kita).

Mereka yg ada high-colestrol pun blh buat MC ni. Begitu juga yg ada penyakit2 lain mcm diabetes. MC ni akan bersihkan sistem/organ2 dalaman tubuh seperti kolon, yg mana mengeluarkan bakteria/parasit dari badan, dan mengembalikan sistem imunisasi badan yg baik, juga membantu kita mengamalkan cara pemakanan yg sihat.

Kenapa kita tak boleh makan apa2 pun sepanjang tempoh MC? Ini adalah kerana, MC sedang membersihkan bakteria/parasit yg ada dlm badan. Jika ada makanan, bakteria akan terus hidup di dalam makanan yg kita makan tadi, jadi proses detoksifikasi akan menjadi sia-sia. Ini ibarat kita mahu mencuci kain dgn air bersih, tapi semasa mencuci, kita masukkan juga sabun - jadi mcmana kain nak bersih dari sabun?

Mungkin anda fikir, klu tak makan apa2, dari mana nak dpt mineral/vitamin/sumber tenaga? Mineral/vitamin ada di dalam Lemonade water yg kita ambil. Maple Syrup tu sendiri (Grade B yer) penuh dgn mineral/vitamin (sila Google). Cayenne pepper tu pula utk lancarkan peredaran darah. Lemon pula mendetoksifikasi dan memecahkan lemak.

Jika anda tak dapat buat SWF, bolehlah gantikan dgn Lax tea, malam dan pagi. Klu perut rasa cramp selepas minum lax tea, nanti bolehlah gunakan 2 mug air dgn 1 sachet lax tea klu nak minum lagi, sebab mungkin lax tea terlalu kuat utk sesetgh org, so boleh tambahkan air.

Hari yg sukar, ialah hari 1-4. Kdg2 hari 6-7 pun sukar juga. Pada waktu inilah, kita terbayang bermcm2 makanan.. cium bau jer pun dah rasa lapar.. tapi semua ni normal.. selepas hari ke 10, jangan pula terus makan.. pada hari ke 11 dan 12, minum fresh orang juice (FOJ).. pada hari ke 13, pagi minum FOJ, tengahari ambil sup sayur2, dan malam blh makan apa saja makanan yg berasaskan sayur-sayuran, atau buah-buahan SAHAJA... no bread, milk, coffee, meat atau sebagainya..

Pada hari ke 14, anda bolehlah pegi timbang berat badan, dan anda PASTI akan terkejut! Lebih gemuk seseorang tu, lebih banyak berat akan turun.. ada seorang yg buat MC ni, turun 80 pounds! Klu berat anda mcm saya, baru 132 pounds, mungkin anda cuma akan turun 10 atau 11 pound selepas 10 hari buat MC, tapi yg banyak hilang, ialah INCHES!

Anda dah boleh pakai jeans yg tak ketat! Baju pun dah longgar! Perut pun semakin slim! Kawan2 akan tegur, 'eh, apasal awak dah kurus??'

Jangan tak tau, BEYONCE pun buat MC tau!

Tuesday, April 5, 2011

DiEt,diEt & dIeT (rEiNdUctiOn atKiNs) dAy 2

salam.....


mcm biasa la....lepas sy dinner je msti mau update pe yg sy mkn utk ari ni.....


lepas bgn tdo tu,sy trus minom air 500 ml....senak kot perut....huhu3...tp kene abeskan jugak la coz target msti dicapai maaa...3 liter keatas sehari.....


ok...kte citer pasal breakfast dlu k...


sambil2 wat powerpoint utk present fyp khamis ni (doakan sy ea  =) ), sambil tu rebus telur guna heater (yo la...student kan...xdak dapur gas ooo...). hajat dihati nak wat telur separuh masak...tp jadik 3/4 masak plak....hurmmmm.....then bile da masak tu,hancurkan telur then + ngan mayo and lada hitam.alhamdulillah...kenyang la gak walaupon makan telur sebiji+ mayo+ lada hitam (tp x byk la....kang pedas,naye jek...heheheh3)...tym ni minom air hamper 1 liter kot....




then ni citer ntok lunch plak....


ari ni ad kelas kol 10...then pi la kelas kol 10...tp xdak la lame sgt..dalam 1 jam mcm tu da abes...ari ni xde la rmai sgt yg datang coz ad present fyp gak...so sape yg present ari ni xde la dtg kelas...(cuak ooooo...)..lepas da abes kelas tu,pi jumpa accessor utk kompemkan tym utk present...so alhamdulillah dapat pukul 10.30 pagi dgn pukul 1 tgh ari....kre xde la kalut sgt..lepas da jumpa tu,trus pi beli mknn...lapar ooooo...usha2 lauk,ari ni xdak la best mne....so just pilih sayur kobis,paru lembu dgn ikan bakar jek....tym ni minom air dua botol kecik (500ml+500ml)


citer utk dinner


pastu tym ptg tu ad la jumpa parent sorg member ni coz nak bincang pasal fyp....after da jumpa tu,jumpa sir pulak....smpai la kol 7.30 (7.30 tu beb...nasib la da solat asar b4 pi jumpa sir tu...klo dak,burn jek.....aip!!!!xbaek2...)....then lepas da abes jumpa sir,trus pi beli mknn....sy pilih chicken chop as dinner.....wahhhhhhhhh......(ayam semata k...xdak kentang and xdak sayur..heheheh3)....now nga berusaha nak abeskan air 1 liter....




CENGGITU LA KISAH ARI NI......(ARI NI PENATTTTT SGT....BYK KEJE KENE BUAT...HOPE BOLE TABAH)



ni la chicken chop yg ak mkn  =)


ni mayo yg ak guna...1.8gm per serving...ok la kan...if ad sape2 yg tau carb dy ad kurang lg dri yg ni,pliz gtau ea  =)




pEsAnAn pEnAjA

salam.....


en frog da menjawab da soalan ak semalan yg pasal munom air skali nafas tuh....ni la jawapan beliau






Yang pasal teguk air mineral 500 ml sekali


napas..time pagi tu baik untuk digestion kita,

ala2 water therapy ekeke extra kalau amalkan 


boleh kempiskan perut gak. :) 




Petua lain kalau pakai seluar tu jerut kat


pelampung tu bukan kat bawah pelampung ekeke,


then pakai bengkung ala2 barut tapi adik den


kata badan berbirat x cantik kalau pakai ketat2


sangat.










tu je la petua dari frog stakat ni...nnt ble sy

 dapat petua lg,sy share ea  =)






Monday, April 4, 2011

DiEt,diEt & dIeT (rEiNdUctiOn atKiNs) dAy 1

SALAM


kali ni cek nak update pe mknn yg cek mkn ntok 1 ari ni....alhamdulillah 1 ari ni still on track....hope ari2 seterusnye tidak terbabas...esp ntok 2 minggu yg amat2 penting nih...pray for me ea  =)


bgn tdo=500ml
bf =telur rebus sebiji and abeskan air 500ml
tym kat tgh2 ni ad wat yg mcm en frog sarankan...minom air 500ml sekali napas.....haaa..ce try ce try....ak lupa plak tujuannya ntok pe....utk kempiskan perut kot...nnt ak try tnye dy balik k....  =)


lunch=sayur sawi masak air+ ayam goreng seketul......lepas mkn,berehat jap then berusaha abeskan 500ml air lg.....yeahhhhhh


pastu....kol 3 ad kelas...balik dri kelas kol 6 tros pi beli mknn ntok dinner...just beli sup sayur jek.....balik2 bilik tu tros minom air skali napas sebanyak 500ml.....


dinner tdi dalam kol 7.30pm...so mkn la sup sayur tu...now nga rehatkan perut (sup sayur tu pedas oooo.....adohai...)...nnt nak minom air lg....lg 500ml lg nak 3 liter......




chaiyoooookkkkk!!!

tArgEt!!!!~~

salam....


now nak wat target ntok diet plak.....ak target mau turunkan berat badan smpai 55kg..(xpenah oooo rse berat 55 kg tuh cne...huhu3)or paling2 pon dapat 60kg pon da bersyukur sgt da.....


now dalam mse terdekat ni kene target sket2 dlu la....




LETS TARGET!!!


80kg
75kg
70kg
65kg
60kg
55kg




byk tu peringkat nak capai target....so   CHAIYOKKKKKKKKKKKK!!!!





bErMuLa La aZam bArU 4.4.11

salam......semoga sume2nye sihat hendak-Nya...


hari ni sy menyahut cabaran utk berdiet and join team2 tbl2-kdo....smoga semuanya berjalan dengan lancar.....amin..


TBL-KDO S2 : 04/04 - 26/06 (12 Week)
Syarat :
1. Letak Pic Badan (boleh blurkan muka)
2. Pic Berat di Penimbang (eletronik/mekatronik)
3. Semua jenis DIET boleh join (produk/tanpa produk)


* Gambar tu just letak kat FB korang then privatekan, nanti tag mana2 admin KDO yang jadi friendlist korang ye kat pic tu.

Peserta Confirmed :
  • Gergasi Gua                    - 138.7 kg
  • Zulaikha Zainal                - 117.6 kg
  • Nurul Hafizza                   - 84.7 kg
  • Puteri Norfariha               - 82.0 kg
  • Pie Mj
  • Cik Muda Shazaliza Azlin
  • Cpd Princess Assha

Peserta :
  1. Bazilah Hasnaa
  2. Farah Lo Amano
  3. Red Apple
  4. Faha Yaman
  5. Azraei My
  6. Asmah Osman
  7. Hurren Kdo
  8. Kucah Baharin
  9. Cima Al-Saadi

* Mana yang dah start hari ni tu, boleh lah upload 2 pic yang di minta di atas terima kasih. :) Bab hadiah tu x leh janji, nanti esok2 ada rezeki ada lah tu 
ekeke penting mari menuju puncak dulu. :D






nama2 yg kat atas ni la antara yg join...best2..rmai pesaing....klo sape2 nak tau,kebiasaanya peserta lelaki yg berjaya turunkan badan dengan lebih cepat....so ak kene berusaha lebih...menang x menang tu blakang cerita..... yeahhhhhhhh!!!.





utk update ari ni,berat ak still same mcm berat yg kat bawah tu....maklum la...3 ari off diet...alhamdulillah x naek...huhu3



hope bermulanya ari ni,xde da nak kantoi2 k...da xdak da nak teringin2 ke ape ke......semoga 2 minggu yg pertama ini akan berjalan dengan lancar...amin  =)








mbar2 kat atas ni mse pegi thailand bulan 12 thun lepas....


gmbar ni mse pi taman negara kuala tahan akhir bulan 2 kot



ni mse presentation techno baru2 ni...huu3


hope sume enjoy tgk gambar2 ni  =)


Sunday, April 3, 2011

tbl-kdo on9


sy yg pakai baju and tudung hitam tu....  =)


ni la berat stakat ari jumaat...nnt ari isnin..yg btol2 sy update lg  =)